HomeHome  PortalPortal  GalleryGallery  SearchSearch  RegisterRegister  UsergroupsUsergroups  Log in  FAQFAQ  
Share | 
 

 pil perancang marvelon

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
diana
Guest



PostSubject: pil perancang marvelon   Tue Mar 25, 2008 11:58 am

Assalamualaikum. Ana baru nak guna pil perancang marvelon. Nurse kat klinik tu cakap, makan pd hari ke-5 period. Tapi, masa ana jumpa dr, dia kata mkn pd hari pertama period. Yang mana satu betul ni? Ada kesan ke, klu mkn hari ke-5, lepas tu habis period hari ke-7, terus bersama?
Maksudnya pil tu baru mkn 2 biji?
Back to top Go down
drbib
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts: 38
Join date: 2007-11-22

PostSubject: Re: pil perancang marvelon   Wed Mar 26, 2008 2:46 pm

waalaikumsalam diana, nak percaya doc ke nurse? sebenarnya nak mula mkn pil ni dari hari pertama hingga ke5, so, pendapat kedua2nya betul... cuma sya selalu syorkan mula hari pertama supaya ubat boleh menghalang pembesaran telur dgn lebih berkesan dan lebin confident utk 'bersama'. klu mula hari ke 5 pun tak mengapa... tp kena berjaga2 jugak selepas seminggu jika nak bersama.
Back to top Go down
View user profile
zie
saya budak baru
saya budak baru


Posts: 3
Join date: 2008-04-10

PostSubject: Re: pil perancang marvelon   Tue May 13, 2008 1:04 pm

A'kum bab pil marvelon ni zie nak tanya doc la, zie baru guna pil ni klu zie makan pil ni mesti rasa lapar sgt pastu rasa pening2. Normal ke tu????
pastu zie nak tahu bab penggunaan pil ni, waktu zie mula makan pil ni doctor ckp start hari isnin makan sampai habis pastu klu time period pun kena makan ke??? pastu klu da abis satu kaplet pil perancang tu terus blh makan ke kaplet yg baru???
Back to top Go down
View user profile
drbib
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts: 38
Join date: 2007-11-22

PostSubject: Re: pil perancang marvelon   Thu May 15, 2008 6:33 pm

salam, time jumpa doc hari tu, dia tak terang apa2 ker? saya tgk mcm zie tak faham langsung psl ubat ni.lain kali tanya betul2 kat doc sebelum mkn sebarang ubat yer.. kan jumpa doc tu kene byr. bukan aper, kdg2 penerangan saya mungkin agak berbelit dan kena tulis byk2. klu cakap depan2 kan senang.
anyway, sya cuba terangkan... kesan pening/ nak muntah tu biasa pd peringkt permulaan.mkn ubat tu sampai habis 21 biji w/pun dtg period. lepas habis 21 biji, rehat 7 hari. hari ke 8, mkn pek baru, w/pun klu period x habis lg. teruskan cara mkn ni sampai bila2, nanti lama-kelamaan, period akan dtg time x mkn ubat (rehat 7 hari)

p/s: lain kali jgn guna " a'kum", psl maknanya kurg elok ( x ingat dgn tepat ), gunakn "salam" klu malas tulis pnjg
Back to top Go down
View user profile
ctredzuan
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts: 772
Join date: 2007-11-22

PostSubject: Re: pil perancang marvelon   Fri May 16, 2008 12:24 am

assalamualaikumu adalah lebih baik taw, huhu..
nanti nak usahakan masukkan icon bg salam mcm gini
Back to top Go down
View user profile
farah as
Guest



PostSubject: Marvelon   Sat Aug 23, 2008 10:27 am

Salam,

Doc, kalau saya makan pil marvelon ni sampai 21 hari, lps tu berhenti 7 ari..tp masa berhenti tu saya bersama ngan suami...ade effect ape2 ker?
Back to top Go down
darling
Guest



PostSubject: pil perancang   Tue Sep 23, 2008 3:07 pm

Salam sejahtera Doc,

Saya ingin tahu lepas 21 hari saya mengambil perancang Marvelon dan lepas 7 hari baru mulakan pack kedua, adakah dalam masa 7 hari tu saya boleh bersama suami saya dan adakah ia selamat untuk tidak hamil?
Back to top Go down
drbib
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts: 38
Join date: 2007-11-22

PostSubject: Re: pil perancang marvelon   Fri Sep 26, 2008 5:11 pm

salam..lamanya tak jenguk kat cni. okey lah... kalau dah amal perancang secara betul, bila2 masa nak bersama dgn suami pun boleh.insyaAllah selamat. biasanya masa rehat 7 hari tu time dtg period tp kalau dah suci ok jer...
Back to top Go down
View user profile
ackn
Guest



PostSubject: marvelon   Wed Oct 08, 2008 9:04 pm

salam dr...

sya pengguna baru marvelon...masalahnya skrg, stelah mkan 1 pket marvelon, sya tlah mmbelinya lg di farmasi & kembali mkan pada hari seterusnya tanpa rehat 7 hari..setelah hri ke3, period sya dtg & sya terus mkan pada mlm itu..
soalnya skrg..sya kena teruskan mkan ataupun mkan kembali setelah hari kelima period???

tlg terangkan....
Back to top Go down
drbib
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts: 38
Join date: 2007-11-22

PostSubject: Re: pil perancang marvelon   Thu Oct 09, 2008 5:19 pm

boleh teruskan makan sampai 21 biji, then rehat 7 hari.. baru sambung pek baru.
Back to top Go down
View user profile
 

pil perancang marvelon

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum CtRedzuan ::  :: -