HomeHome  PortalPortal  GalleryGallery  SearchSearch  RegisterRegister  UsergroupsUsergroups  Log in  FAQFAQ  

Share | 
 

 pil perancang marvelon

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
diana
Guest



PostSubject: pil perancang marvelon   Tue Mar 25, 2008 11:58 am

Assalamualaikum. Ana baru nak guna pil perancang marvelon. Nurse kat klinik tu cakap, makan pd hari ke-5 period. Tapi, masa ana jumpa dr, dia kata mkn pd hari pertama period. Yang mana satu betul ni? Ada kesan ke, klu mkn hari ke-5, lepas tu habis period hari ke-7, terus bersama?
Maksudnya pil tu baru mkn 2 biji?
Back to top Go down
drbib
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 38
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: pil perancang marvelon   Wed Mar 26, 2008 2:46 pm

waalaikumsalam diana, nak percaya doc ke nurse? sebenarnya nak mula mkn pil ni dari hari pertama hingga ke5, so, pendapat kedua2nya betul... cuma sya selalu syorkan mula hari pertama supaya ubat boleh menghalang pembesaran telur dgn lebih berkesan dan lebin confident utk 'bersama'. klu mula hari ke 5 pun tak mengapa... tp kena berjaga2 jugak selepas seminggu jika nak bersama.
Back to top Go down
View user profile
zie
saya budak baru
saya budak baru


Posts : 3
Join date : 2008-04-10

PostSubject: Re: pil perancang marvelon   Tue May 13, 2008 2:04 pm

A'kum bab pil marvelon ni zie nak tanya doc la, zie baru guna pil ni klu zie makan pil ni mesti rasa lapar sgt pastu rasa pening2. Normal ke tu????
pastu zie nak tahu bab penggunaan pil ni, waktu zie mula makan pil ni doctor ckp start hari isnin makan sampai habis pastu klu time period pun kena makan ke??? pastu klu da abis satu kaplet pil perancang tu terus blh makan ke kaplet yg baru???
Back to top Go down
View user profile
drbib
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 38
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: pil perancang marvelon   Thu May 15, 2008 7:33 pm

salam, time jumpa doc hari tu, dia tak terang apa2 ker? saya tgk mcm zie tak faham langsung psl ubat ni.lain kali tanya betul2 kat doc sebelum mkn sebarang ubat yer.. kan jumpa doc tu kene byr. bukan aper, kdg2 penerangan saya mungkin agak berbelit dan kena tulis byk2. klu cakap depan2 kan senang.
anyway, sya cuba terangkan... kesan pening/ nak muntah tu biasa pd peringkt permulaan.mkn ubat tu sampai habis 21 biji w/pun dtg period. lepas habis 21 biji, rehat 7 hari. hari ke 8, mkn pek baru, w/pun klu period x habis lg. teruskan cara mkn ni sampai bila2, nanti lama-kelamaan, period akan dtg time x mkn ubat (rehat 7 hari)

p/s: lain kali jgn guna " a'kum", psl maknanya kurg elok ( x ingat dgn tepat ), gunakn "salam" klu malas tulis pnjg
Back to top Go down
View user profile
ctredzuan
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 772
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: pil perancang marvelon   Fri May 16, 2008 1:24 am

assalamualaikumu adalah lebih baik taw, huhu..
nanti nak usahakan masukkan icon bg salam mcm gini
Back to top Go down
View user profile
farah as
Guest



PostSubject: Marvelon   Sat Aug 23, 2008 11:27 am

Salam,

Doc, kalau saya makan pil marvelon ni sampai 21 hari, lps tu berhenti 7 ari..tp masa berhenti tu saya bersama ngan suami...ade effect ape2 ker?
Back to top Go down
darling
Guest



PostSubject: pil perancang   Tue Sep 23, 2008 4:07 pm

Salam sejahtera Doc,

Saya ingin tahu lepas 21 hari saya mengambil perancang Marvelon dan lepas 7 hari baru mulakan pack kedua, adakah dalam masa 7 hari tu saya boleh bersama suami saya dan adakah ia selamat untuk tidak hamil?
Back to top Go down
drbib
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 38
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: pil perancang marvelon   Fri Sep 26, 2008 6:11 pm

salam..lamanya tak jenguk kat cni. okey lah... kalau dah amal perancang secara betul, bila2 masa nak bersama dgn suami pun boleh.insyaAllah selamat. biasanya masa rehat 7 hari tu time dtg period tp kalau dah suci ok jer...
Back to top Go down
View user profile
ackn
Guest



PostSubject: marvelon   Wed Oct 08, 2008 10:04 pm

salam dr...

sya pengguna baru marvelon...masalahnya skrg, stelah mkan 1 pket marvelon, sya tlah mmbelinya lg di farmasi & kembali mkan pada hari seterusnya tanpa rehat 7 hari..setelah hri ke3, period sya dtg & sya terus mkan pada mlm itu..
soalnya skrg..sya kena teruskan mkan ataupun mkan kembali setelah hari kelima period???

tlg terangkan....
Back to top Go down
drbib
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 38
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: pil perancang marvelon   Thu Oct 09, 2008 6:19 pm

boleh teruskan makan sampai 21 biji, then rehat 7 hari.. baru sambung pek baru.
Back to top Go down
View user profile
ackn
Guest



PostSubject: Re: pil perancang marvelon   Thu Oct 09, 2008 7:14 pm

tq...

mksudnya kena makan w/pun period la...lepas rehat 7 hari tu, kena smbung mkan pket yg baru la kiranya...
Back to top Go down
mongel
sekodeng dulu!


Posts : 6
Join date : 2008-10-08
Location : KL

PostSubject: Re: pil perancang marvelon   Fri Oct 10, 2008 12:06 pm

Salam..

Mahal ke pil ni??? ada effect x utk breastfeeding???
Back to top Go down
View user profile
drbib
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 38
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: pil perancang marvelon   Mon Oct 13, 2008 4:14 pm

marvelon ni tak sesuai utk ibu menyusukan.harga dlm belas2 ringgit jer.. ikut tempat la. kalau ibu yg menyusukan dicadangkan pil noriday tp lain cara makannya.
Back to top Go down
View user profile
asz
Guest



PostSubject: salam   Mon Oct 20, 2008 12:23 pm

salam doc, saye ade endeometrosis. Every month saye kena inject untuk relieve pain. pakar kate saye x digalakkan untuk tebuk coz saye baru 3 bulan kawin n belum pregnant. She ask me to pregnant tapi saye kena further study and need to plan. So, my question, is it pil perancang membantu untuk mengurangkan kesakitan period saye???
Thank You...
Back to top Go down
ctredzuan
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 772
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: pil perancang marvelon   Tue Oct 21, 2008 7:10 am

endeometrosis tu mcm ketumbuhan kan?
Back to top Go down
View user profile
ingin ta
Guest



PostSubject: tolong saya   Mon Oct 27, 2008 6:14 pm

salam,
saya pengguna baru pil marvelon...saya tak berapa faham dengan pil ni...saya baru lepas period dan saya dah bersama suami..saya dapat penerangan dari dr makan 1st day period...tak period, tak leh makan....
dalam kes saya ni, camne?saye boleh makan ke tak pil ni?
Back to top Go down
mine
Guest



PostSubject: pil marvelon   Thu Oct 30, 2008 3:45 pm

salam doc....

(1) nk tanya di mana sy boleh dptkn pil marvelon ni...
(2) jika sy mkn pil ni, keesokkanyer sy bersama suami....berkemungkinan sy akan pregnant ke???
Back to top Go down
darling
Guest



PostSubject: pil perancang   Mon Nov 17, 2008 4:21 pm

Salam Doc,

Doc, suami saya baru dapat kerja 'offshore' (2 bulan sekali pulang rumah...)saya mengamalkan planning pil seperti biasa..masalahnya contohnya jika saya dah habis makan planning pil dan rehat 7 hari, haid saya datang (dalam masa tu suami belum balik dari offshore).

Adakah saya perlu terus makan pil walaupun tidak bersama suami dalam tempoh 2 bulan tersebut? dan adakah kemungkinan saya akan hamil jika tidak teruskan pil seterusnya?
Back to top Go down
ctredzuan
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 772
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: pil perancang marvelon   Tue Nov 18, 2008 6:27 am

salam semua, dc bib bz rasanya, ct akan sms beliau utk ber online menjawap soalan2 ande yea
Back to top Go down
View user profile
asura
Guest



PostSubject: adakah hamil   Wed Feb 11, 2009 11:42 am

assalamualaikum doc.

saya ingin bertanya, saya kini mengamalkan mkn pil marvelon.kemuskilan saya sekarg ialah adakah saya boleh bersama dengan suami seperti biasa (suami memancutkan air mani di dalam), adakah saya boleh hamil?
Back to top Go down
betty
saya budak baru
saya budak baru


Posts : 1
Join date : 2009-02-13

PostSubject: Re: pil perancang marvelon   Fri Feb 13, 2009 4:22 pm

salam. sy x penah cuba pil perancang sbb takut efek pd kesihatan. selama 2 thn after 2nd baby sy merancang scr semulajadi. maksudnya kiraan period. tp setiap bulan sy tertunggu2 kehadiran 'kawan baik' sy sbb takut tersangkut. doc ada x ape2 cadangan utk sy cuba pil & apakah pil yg patut sy cuba utk pengguna baru mcm sy. utk pengetahuan doc, ibu & kakak sy mengamalkn pil & both ada high blood.
Back to top Go down
View user profile
wawa
Guest



PostSubject: Re: pil perancang marvelon   Sat May 30, 2009 11:36 am

salam,hmpir 2 tahun sy x mkn pil tu lagi dan skunk saya mahu hamil,adakah pil tu bg kesan utk memudahkan sy hamil? @ sy dah x bole hamil lg disebabkan pil tu?
Back to top Go down
amandaba
Guest



PostSubject: Re: pil perancang marvelon   Thu Dec 31, 2009 4:49 pm

salam...sy br lps pantang..bersalin forsep.dokter cadangkn sy ambil pil marvelon..nurse ckp sy kne ambik pada 44 hari lps bersalin..dan sy dh mula ambik..lps 10 hari sy berjimak dgn suami..bkn pil tu ambil pd hari ke lima haid ke?..darah nifas sy dh kering selepas 20 hari..hari ke 30 puluh ada drh lg yg keluar..adakah ia darah haid yg dtg selama seminggu?darahnya pekat seperti darah haid..kemudian hari ke 44 sy mengambil pil tersebut..adakah selamat sy berjimak dgn suami pd hari ke 10??
Back to top Go down
safi_ash
Guest



PostSubject: pengguna baru marvelon   Sat Jan 23, 2010 9:59 pm

salam....
hai doc saya nak tanya saya telah selamat bsalin... tp lum dtg period lg.... leh x saya amik marvelon... ker nak amik pas dtg period?
Back to top Go down
lil girl
Guest



PostSubject: lerlupa mkn pil selama 5 hari   Tue Feb 02, 2010 4:19 am

salam. sy mengalami irregular period dan doctor memberi sy pil perancang untuk membetulkan period cycles sy. sy msih blum berkahwin dan xpng melakukan hubungan kelamin. pd hari ke 10 sy mengabil pil sy terlupa untuk mengambil pil untk hari ke 11- 16 sy tidak mkn pil tetapi period sy datang. jadi apakah langkah setrerusnya? saya masih perlu makan pil ataupon berhenti??
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: pil perancang marvelon   Today at 1:39 pm

Back to top Go down
 
pil perancang marvelon
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum CtRedzuan :: LEMBUT2KAN TANGAN KAT SINI :: DOCTOR'S ONLINE [terkini 2009]-
Jump to: