HomeHome  PortalPortal  GalleryGallery  SearchSearch  RegisterRegister  UsergroupsUsergroups  Log in  FAQFAQ  
Share | 
 

 Tekanan darah rendah

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
niezahani
ahli sporting!
ahli sporting!


Posts: 25
Join date: 2007-11-23
Location: Taiping, Perak

PostSubject: Tekanan darah rendah   Mon May 26, 2008 4:30 pm

Salam dr.,

saya selalu menghadapi masalah tekanan darah rendah. beberapa minggu lepas saya selalu rasa mcm nk tumbang, x boleh tunduk kepala, mesti rasa pusing2. saya check sendiri tek. darah (guna mesin check yg digital - ada kat makmal kat sekolah saya), bacaannya mula2 check 102/65, 2 hari lepas tu check lagi, turun lg teruk... 85/56!

kalau hari2 normal pun tek. darah saya memang agak rendah 110/78. kalau pregnant memang kena jaga2 tapi boleh maintain lagi, x le seteruk yg saya hadapi minggu lepas. saya x pregnant sekarang, cuma tekanan kerja memang byk especially kena ngadap komputer selalu, tu yg menambah sakit kepala tu. sekarang dah ok sikit tapi sejak hari tu saya x boleh dah mengadap benda2 yg kecik2 contoh mcm baca graf, borang yg ada petak2 kecik... mesti saya rasa sakit kepala dan mcm nak tumbang je. sekarang ni pulak musim menanda kertas exam... adusss... poning kepalo den!

saya ada jumpa doktor, dia check tek. darah saya dia kata "ok". cuma dia kata saya mungkin pressure...

nk tanya, camana nak naikkan tek. darah? adakah tek. darah yg rendah akan mempengaruhi kandungan hemoglobin dlm darah.
apakah bahayanya tek. darah rendah ni? adakah simptom sakit kepala yg saya hadapi disebabkan kekurangan oksigen ekoran dpd masalah tekanan darah rendah ni?

tq doktor.
Back to top Go down
View user profile http://www.momschoice.com.my
drbib
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts: 38
Join date: 2007-11-22

PostSubject: Re: Tekanan darah rendah   Wed May 28, 2008 8:01 pm

waalaikumsalam, berdsrkn rekod BP(blood pressure) tersbt, ianya mmg normal kecuali yg 85/56.mungkin kesilapan alat, klu seseorg yg mempunyai BP yg begitu, mungkin dah pengsan! pakai alat pengukur BP yg digital kdg2 kena ulang byk kali.
BP yg normal adalah 90-130/60-90mmHg.ttp ada org normal BP nya dibwh 90/60 esp. bg wanita bertubuh kecil/kurus.kita masing2 kena tahu BP normal sendiri.
Hemoglobin(Hb) dlm drh mmg mempengaruhi BP esp. jika berlaku pendarahan yg byk, Hb rendah maka BP akan turun.
Simptom sakit kepala ni byk penyebabnya... senang cerita sebarang gangguan dlm keseimbangan badan akan menyebabkan sakit kepala. tidur terganggu, stress, mkn tak teratur, buang air tak lawas dan byk lagi...
Cuba check drh utk mengetahui tahap Hb anda...
Back to top Go down
View user profile
 

Tekanan darah rendah

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum CtRedzuan :: LEMBUT2KAN TANGAN KAT SINI :: DOCTOR'S ONLINE [terkini 2009]-