HomeHome  PortalPortal  GalleryGallery  SearchSearch  RegisterRegister  UsergroupsUsergroups  Log in  FAQFAQ  

Share
 

 selamat menjalani ibadah puasa dengan berkat Allah...

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
Admin
Admin

Posts : 34
Join date : 2007-11-22

selamat menjalani ibadah puasa dengan berkat Allah... Empty
PostSubject: selamat menjalani ibadah puasa dengan berkat Allah...   selamat menjalani ibadah puasa dengan berkat Allah... EmptyThu Aug 28, 2008 5:39 pm

JADUAL HARIAN SEORANG MUSLIM DI BULAN RAMADHAN4.00 pagi - Bangun

Berdoalah kepada ALLAH dengan doa :

"Segala puji bagi ALLAH yang telah menghidupkan aku setelah DIA mematikan aku dan kepadaNYAlah aku akan dikembalikan".Berniatlah untuk melaksanakan sebanyak mungkin kebaikan pada hari itu. Mandi dan membersihkan diri. Mengambil wudhu dan memakai pakaian yang suci untuk beribadah, berwangi-wangian.4.20 pagi - Solat Sunat Taubat

Niatnya : Sahaja aku solatsunat taubat 2 rakaat kerana ALLAH Taala.

Rakaat pertama selepas Al-Fatihah baca surah Al-Kafirun.

Rakaat kedua selepas Al-Fatihah baca surah Al-Ikhlas.

Selepas sembahyang, angkatlah tangan memohon ampun kepada ALLAH.

Menangislah dan menyesali segala dosa.- Solat Sunat Tahajjud

Niatnya : Sahaja aku solatsunat tahajjud 2 rakaat kerana ALLAH Taala.

Rakaat pertama selepas Al-Fatihah baca surah Al-Kafirun,

Rakaat kedua selepas Al-Fatihah baca surah Al-Ikhlas.

Selepas sembahyang, berdoalah kepada ALLAH.- Solat Sunat Hajat

Niatnya : Sahaja aku solatsunat hajat 2 rakaat kerana ALLAH Taala.

Selepas Al-Fatihah rakaat pertama baca ayatul Kursi 1 kali.

Selepas Al-Fatihah rakaat kedua baca surah Al-Ikhlas 11 kali.

Ketika sujud terakhir baca 11 kali, "Laillahailla anta subhanakainni kuntuminaz zolimin" dan sertakan di dalam hati segala hajat kita.- Solat Sunat Witir

Niatnya : Sahaja aku solatsunat witir 2 rakaat kerana ALLAH Taala.

Selepas salam, bangun lagi dan solatwitir 1 rakaat.

Perbanyakkan berdoa kepada ALLAH dengan penuh rasa kehambaan, rendah diri, mohon agar ALLAH ampunkan dosa-dosa kita, terima taubat kita dan amalan kita, serta memperkenankan doa dan permintaan kita.5.00 pagi - Bersahur5.30 pagi - Bersiap menunggu waktu Subuh dengan membaca Al-Quran atau berselawat.

Solatsunat Subuh, solatSubuh berjemaah. Selesaikan wirid harian di tikar solatatau baca Al-Quran hingga terbit matahari.7.00 pagi - Membuat persiapan ke tempat kerja.

Melangkah ke tempat kerja dengan membaca Bismillah dan doa kepada ALLAH agar semua aktiviti kita diberkatiNYA. Sentiasa berselawat kepada Rasulullah SAW sama ada menyebutnya atau di hati. Banyakkan istigfar/meminta ampun. Melaksanakan kerja dengan bersemangat dan penuh bertanggungjawab. Datangkan rasa bahawa ALLAH sentiasa memerhati kerja-kerja yang di lakukan dan yakinlah DIA akan membalas segala kebaikan yang kita buat.10.00 pagi - SolatSunat Dhuha

Ia adalah sumber rezeki yg berkat kalau istiqamah diamalkan.

Niatnya : "Sahaja aku solatsunat dhuha 2 rakaat kerana ALLAH Taala".

Penuhi masa rehat tengahari dengan menambah ilmu atau membaca Al-Quran. Elakkan sungguh-sungguh dari melakukan dosa walaupun kecil dan perkara yg sia-sia.

Contoh dosa-dosa : mengumpat mengutuk, menyindir yang menyakitkan orang, bergaul bebas tanpa menjaga syariat seperti berbual dengan bukan muhrim mengenai perkara yang tiada sangkut paut dgn kerja.12.45 tgh. - Bersiap untuk solat Zohor.

Menunggu waktu bersolatdengan berselawat. Solat Zohor berjemaah.

Laksanakan juga solat sunat Rawatib Bersujud. Syukur setelah selesai solatsunat dan wirid sebagai berterima kasih kepada ALLAH yg. memberi kita nikmat besar dapat menyembahNYA.4.15 ptg. - Bersedia untuk solat Asar.

Solat Asar berjemaah. Laksanakan juga solat sunat Qabliyah.

Bersujud syukurlah setelah selesai solatsunat dan wirid sebagai berterima kasih kepada ALLAH yg memberi kita nikmat besar dapat menyembahNYA.5.30 ptg. - Membeli barang-barang keperluan berbuka dan sahur.

Tanpa berlebih-lebih. Ingatlah walaupun syaitan dirantai tetapi nafsu masih ada dlm diri kita !!!6.30 ptg. - Memperbanyakkan doa sebelum berbuka.

Kerana di waktu itu adalah masa yang mustajab doa.

Ingatlah sabda Rasulullah SAW : "Ramai orang yang berpuasa, yang mereka dapat hanya lapar dan dahaga", mohonlah kepada ALLAH agar amalan kita diterima.Apabila masuk watu Magrib, Bacalah doa dan berbuka :

"Ya ALLAH , Ya Tuhanku , kerana Engkaulah aku berpuasa, kepada Engkaulah aku beriman dan dengan rezki engkaulah aku berbuka".Berbuka puasa dengan makanan manis seperti buah kurma dan meminum air, terus menunaikan solat maghrib berjemaah, setelah itu barulah makan makanan berat.8.00 mlm. - Solat Isya' berjemaah dan diteruskan dengan solat Terawih.

Cuba pertahankan solat terawih walau bagaimana keadaan sekalipun kerana fadhilatnya amat besar. Bacalah Al-Quran dengan penuh tawadhuk, seelok-eloknya baca dengan bertadarus (berkumpulan bergilir-gilir, seorang baca, yang lain menyemaknya), cuba khatamkan membaca Al-Quran paling kurang satu kali sepanjang ramadhan. Kebanyakan imam-imam besar mengkhatamnya dua kali dalam sehari (60 kali sebulan Ramadhan)11.00 mlm. - Memperbanyakkan istigfar sebelum tidur.

Berniatlah utk puasa esok hari dgn berniat : "Sahaja aku berpuasa hari esok untuk menunaikan puasa ramadhan yg wajib ke atasku, tahun ini kerana ALLAH Taala". (JANGAN LUPA!!!)Tidur awal agar dapat bangun utk beribadah. Bacalah doa sebelum tidur :

"Dengan namaMU Ya ALLAH, aku hidup dan mati".

Ingatlah tidur adalah mati yg. sementara, kemungkinan kita dipanggil ALLAH ketika tidur.


Selamat menjalani ibadah puasa. Semoga segala amalan kita diterima dan diberkhati ALLAH. InsyaALLAH.


Tiada kata yang layak di ucapkan
Kecuali permohonan Maaf atas segala kesalahan yang telah terjadiHave a Nice Ramadhan

Back to top Go down
View user profile http://ctredzuan.forumotion.com
 
selamat menjalani ibadah puasa dengan berkat Allah...
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum CtRedzuan :: AKTIVITI KEMASYARAKATAN :: panduan muslimin muslimat-
Jump to: