HomeHome  PortalPortal  GalleryGallery  SearchSearch  RegisterRegister  UsergroupsUsergroups  Log in  FAQFAQ  

Share | 
 

 DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
ctredzuan
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 772
Join date : 2007-11-22

PostSubject: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Wed Jan 16, 2008 9:55 pm

assalamualaikum,
thread baru di wujudkan utk berinteraksi dengan doktor habibah mohamad,
beliau adalah doktor dr poliklinik sungai bertek, off jalan telok pulai, klang, selangor.
pembaca yg mempunyai masalah boleh menanyakan soalan mengenai apa2 bab kesihatan di topik ini
utk memudahkan Dr habibah @ nickname dr bib menjawap soalan2 anda, okeis..

utarakan soalan, sekiranya terlampau peribadi boleh lah pm ye.
tempoh jangka masa menjawap soalan mungkin lewat sikit sbb dr bib tak selalu online 24 jam mcm kita, hehe..

topik ini utk soalan bersama doktor sahaja ye,kalau nak share artikel atau info mengenai kesihatan,
barulah buka topik baru, terima kasih.
Back to top Go down
View user profile
inashahzi
ahli malu kucen


Posts : 14
Join date : 2007-11-22
Age : 39
Location : shah alam

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Thu Jan 17, 2008 10:19 pm

Assalamualaikum..

mekasih ct buka thread ni. best la ct ni.. bebakti utk masyarakat hehehe.. cheers


assalamualaikum doc..
saya ni ada masalah tak dtg menses since besalin anak ketiga (15/08/2006). anak saya fully breastfeeding. dah naik risau sbb almost setahun stengah belum period.
masa anak no 2 tu dpt period after 8mths. slalunye max brape lama ye doc?

at the same time saya tak miss ambil noriday as contraceptive since baby 3mths.
harap doc dpt membantu
tima kasih
Back to top Go down
View user profile
ctredzuan
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 772
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Fri Jan 18, 2008 5:26 am

waalaikumusalam ina,
ni bukan doc hehe.. tp nak bgtau doc bib akan menjawap soklan anda makan masa sket, maybe di luar kawasan wat waktu ni yek, sabau, ct akan sms beliau
Back to top Go down
View user profile
drbib
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 38
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Fri Jan 18, 2008 2:05 pm

inashahzi wrote:
Assalamualaikum..

mekasih ct buka thread ni. best la ct ni.. bebakti utk masyarakat hehehe.. cheers


assalamualaikum doc..
saya ni ada masalah tak dtg menses since besalin anak ketiga (15/08/2006). anak saya fully breastfeeding. dah naik risau sbb almost setahun stengah belum period.
masa anak no 2 tu dpt period after 8mths. slalunye max brape lama ye doc?

at the same time saya tak miss ambil noriday as contraceptive since baby 3mths.
harap doc dpt membantu
tima kasih

waalaikumsalam ina, s.alam kat mner?

jwpnnya sebab ina ambik noriday... pill perancang ni ada 2 jenis: 1 hormone & combine hormon. noriday ni jenis yg 1 hormon. sbb tu kene mkn berterusan 28 hari, so.. period x dtg la or klu dtg mayb sikit2. noriday ni antara yg sesuai utk ibu yg menyusukan bdn. klu nak period dtg bulan2 kena ambik yg combine hormon cam marvelon/ mercilon ker... pastikan jumpa doc utk mengetahui kesesuaian dan cara mkn.
noriday tu beli kat mane? doc x terang ke kesan2 ambik noriday ni? jgn main beli kat farmasi jer yer.. atau main ikut cakap kwn2.
pill perancang pun ada kesan samping.. so, buat pemeriksaan dgn doctor sebelum mkn sebarang ubat yer
Back to top Go down
View user profile
ctredzuan
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 772
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Fri Jan 18, 2008 2:14 pm

askum drbib,memandangkan doc ada, ct nak tanya, haritu ct tak period 2bulan, ingat kan peknen, rupanya sbb naik berat badan hehe..jadi ct makan jamu, period sampai 15 hari, awal2 tu slow, pastu bersih 15 hari, period lagi selama 10hari, hari ke 8 tu teruk sesangat banyak,sampai terpaksa ke pakar sakit puan, diberi makan sunolut utk berhentikan period,sebelum ni pernah ambil utk regular period sekali, tapi dah lama dah, tapi ambil sunolut kalini pedih dalam ulu hati, rasa nak marah, nak muntah dan sakit kepala mcm nak migrain, ct ada sejarah migrain tahun 2005 je sekali.

jadi ct makan sunolut tu 2 kali je, period stop terus stop makan sunolut, boleh ke mcm tu, sbb memang teruk sket kesan dia. jamu tu ct stop makan masa period kali ke dua ni pada hari ke 3 period. sbb takut terlalu banyak period, normal kah period dtg byk2 ni doc?
Back to top Go down
View user profile
inashahzi
ahli malu kucen


Posts : 14
Join date : 2007-11-22
Age : 39
Location : shah alam

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Fri Jan 18, 2008 2:42 pm

oooo gitu.. tq doc..Smile

dr bib, biasa kalau bfeeding ni bole tak period sampai brape lama? ada org kata sampai 2thn betul ke? adik ina sampai sethn 3mths camtu baru dpt period. ada kaitan dgn genetik ke doc? sbb aunty2 pun ada yg sethn lebih baru period.
ina belum dtg langsung since bsalin. stain pun takde.. clear.
takut2 kang tetiba perut buncit je ada isi. Laughing

takut jugak bcoz of noriday. tp b4 mkn tu mmg dah consult doc noraini kat sec8 tu. dia yg suggest amik noriday. nak tuka lain takut susu kering pulak.
pastu rasa comfortable ngan noriday. badan tak naik, jerawat pun biasa2 je. cuma masa mula2 mkn tu ada mood swing sket hehehe.. now dah ok.

any suggestion ubat lain ke doc? iud takmo, sbb byk kes sangkut jugak. implanon takuttt Razz

ina dok shah alam kat subang 2, area kg melayu subang tu. dr bib org shah alam jugak ke?

thanks again doc
Back to top Go down
View user profile
ctredzuan
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 772
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Sat Jan 19, 2008 5:32 am

ina.. ooo..... kalau bfeeding tak akan datang period ek?
Back to top Go down
View user profile
inashahzi
ahli malu kucen


Posts : 14
Join date : 2007-11-22
Age : 39
Location : shah alam

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Sun Jan 20, 2008 1:07 am

ctredzuan wrote:
ina.. ooo..... kalau bfeeding tak akan datang period ek?

a'ah ti.. kalo fully breastfeeding slalu tak subur. period tak klua sbb kilang telur berenti operasi buat sementara waktu Laughing

tp tu la ina nak tau maximum brape lama tak dtg period ni. takut tsumbat je mek, tau2 tumbuh cyst Sad
Back to top Go down
View user profile
ctredzuan
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 772
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Sun Jan 20, 2008 5:00 am

tu yg penting buat pap smear tu kan? boleh scan sama termengandung ke tak, ada cyst @ fibroid ke. ina, pap smear ni utk mereka yg belum beranak penting tak, huhu.. tanye ina le pulak.. dr bib bercuti agaknye weekend ni
Back to top Go down
View user profile
inashahzi
ahli malu kucen


Posts : 14
Join date : 2007-11-22
Age : 39
Location : shah alam

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Mon Jan 21, 2008 1:00 am

ctredzuan wrote:
tu yg penting buat pap smear tu kan? boleh scan sama termengandung ke tak, ada cyst @ fibroid ke. ina, pap smear ni utk mereka yg belum beranak penting tak, huhu.. tanye ina le pulak.. dr bib bercuti agaknye weekend ni

penting jugak mek.. bagi mereka2 yg berkahwin (sexually active Embarassed )
kena buat sekurang2nye setahun skali.

ada sepupu ina tu tak lekat2, rupanya ada cyst. baru operate buang cyst tu minggu lepas.

tu la, betul ct ckp tu.. nak kena pi scan jugak ni check. mkn pil perancang noriday tu ada kes temengandung tak?

ct sabar ye.. belum sampai rezeki lagi agaknye.. jiran sebelah ina ni 8thn kawin baru lekat. skali dah lekat bederet lak Very Happy
Back to top Go down
View user profile
drbib
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 38
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Mon Jan 21, 2008 3:19 pm

sorry semua.. hari isnin ni busy sikit.

ina, klu menyusukan anak sepenuhnya, hormon utk menyusukan tu boleh bertahan tuk 6 bulan jer.. lepas tu kene pakai family planning yg lain. actually, noriday tu dah ok utk ina. taklah bahaya klu tak period cuma sesetengah org tu rasa tak comfortable psl tak period.bila ambik noriday ni.. x ader drh terkumpul dlm rahim, kalau buncit tu.. lemak kot

sya duduk kat sek 32, dekat2 bukit rimau
Back to top Go down
View user profile
drbib
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 38
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Mon Jan 21, 2008 3:28 pm

ct, byk perkara boleh mempengaruhi menses kita.. dtg byk la, x dtg langsung pun ader. ni disebabkan oleh faktor hormon x balance. stress, perubahan berat bdn yg mendadak,pengambilan jamu2 termsk supplement.
sunolut tu hormon, klu sapa2 ada migrain dan ambik ubat tu, boleh dpt migrain balik. sebenarnya, org ada migrain pun tak boleh pill perancang. klu tak sesuai, x perlu habiskan sunolut tu.. yer ct
Back to top Go down
View user profile
drbib
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 38
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Mon Jan 21, 2008 3:31 pm

ambik pill perancang ni.. ada risiko terhamil jugak, tp insyaAllah klu mkn ikut peraturan dan x tertinggal2 , risiko amat rendah
Back to top Go down
View user profile
inashahzi
ahli malu kucen


Posts : 14
Join date : 2007-11-22
Age : 39
Location : shah alam

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Mon Jan 21, 2008 4:29 pm

terima kasi byk atas jawapan drbib tu..
baru lega rasa hati Smile

so far ina tak tetinggal lagi amik noriday. mkn pun on time.. mintak2 tak sangkut la..
rasanye dah cukup la sorg girl, 2 boys

tima kasih skali lagi drbib & ct..
seronok dpt kwn camni. omputih kata nice knowing u hehehe..Wink
Back to top Go down
View user profile
ann9027
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 80
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Tue Jan 22, 2008 1:47 am

heheeh sronok gak baca permasalahan kat sinih yer..
at least dpt buat panduan kat diri sendiri..coz ann makan pil gakk..MERCILON Very Happy
Back to top Go down
View user profile
yansani
ahli sporting!
ahli sporting!


Posts : 32
Join date : 2007-11-28

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Tue Jan 22, 2008 10:46 am

Hai semua.. saya pun nak tanya pasal pil perancang. Kes saya camni..

Saya ambil pil perancang (marvelon) sejak anak ke-2 berumur 3bln (lahir 31.3.03). Dan berhenti mkn pd bln 6 2007 (genap 4thn ambil perancang).

Pil perancang diambil melalui klinik kesihatan daerah & membuat ujian Pap Smear tiap2 tahun..
Saya juga ambil jamu utk 'mantapkan kewanitaan'..Pil perancang tetap diambil spt biasa.

Soalan saya :
Brp lama masa diambil utk peknen lagi setelah berhenti ambil pil perancang??
Ini kerana setelah 7 bln masih tiada tanda utk hamil..
Back to top Go down
View user profile
inashahzi
ahli malu kucen


Posts : 14
Join date : 2007-11-22
Age : 39
Location : shah alam

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Tue Jan 22, 2008 1:38 pm

ann9027 wrote:
heheeh sronok gak baca permasalahan kat sinih yer..
at least dpt buat panduan kat diri sendiri..coz ann makan pil gakk..MERCILON Very Happy


Very Happy Very Happy
ann, mkn mercilon ok tak?
rasa nye cukup 2thn abis breastfeeding ni nak tukar mercilon pulak la..
Back to top Go down
View user profile
drbib
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 38
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Tue Jan 22, 2008 6:31 pm

yansani... tahap kesuburan seseorg wanita agak berbeza2 setelah berhenti pengambilan pill perancang. ini ditentukan juga berapa lama pengambilan ubat, semakin lama mkn, semakin lama hormon bdn utk kembali normal.. faktor lain yg perlu diambil kira adalah faktor umur..
tp, ada org yg berhenti pil, terus lekat...
faktor kesuburan lelaki pun kene ambik kira yer..

yan, pengambilan jamu pun akan mempengaruhi tahap kesuburan... bergantung pd jenis, ada yg jenis yg panas, org kata susah nak conceive
Back to top Go down
View user profile
kaklala_lost_id
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 35
Join date : 2007-11-22
Age : 35
Location : Panji Alam Ganu

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Wed Jan 23, 2008 6:22 pm

drbib

lala ada soalan lah bagi pihak kawan lala yer...ok gini kawan lala nie
dulu ada buat hubungan lah ngan lelaki bukan suami dia lah...

masa nie baru bercintan sakan lah...dia org oun terlanjur lah....
setahun 2 kali pregnant and gugur kat klinik....dalam tahun 2002 rasanya....

pahtu bulan 8 2007 dia kawin ngan lelaki lain dah....

suami sekarang tak tau kawan lala nie pernah gugur
kan anak 2 kali....
sejak kawin sampai sekarang lum pregnant...j
adi lala suh dia check klinik takut lah kan
kot2 dia ada problem dalaman lepas kes gugur 2 kali tuh..

sekarang nak tau lah...

agak2 kan masa dia pi check tuh doc tuh leh
tau tak dia pernah gugur 2 kali kalau dia
scan perut dia...pasal kawan lala takut doc terlepas cakap depan suami dia nie
Back to top Go down
View user profile http://makeupbylala.fotopages.com
ctredzuan
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 772
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Wed Jan 23, 2008 8:05 pm

lala, kalau kita tengok segi keagamaan, seeloknya dia buat sunat taubat dulu kalau betul2 nak bb, sbb sesali perbuatan asal, insyaAllah Allah terima taubat dan berikan apa yg di hajati, bukan nak ceramah taw, tapi pandangan ustaz, ct pon masih tak dapat anak, kawan hb set2 ustaz minta sunat taubat supaya kot2 ada yg kita terlepas cakap, atau ada perbuatan zaman muda2 dulu.

peringatan utk diri ku yg kerdil juaa......
Back to top Go down
View user profile
ctredzuan
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 772
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Wed Jan 23, 2008 8:11 pm

buat Dr Bib,
haritu ct kuat period rupanya ct pregnant! ct makan maajun period 15 hari haritu, rupanya terus lekat lepas tu, then 15 hari ct bersih, tatau mengandung sbb takde tanda2 pregnant, lps tu mai period lagi, masa ni period 10 hari, mungkin dia tak gugur lg cuma bleeding, ct duk biar cenggitu, last2 bersih 3 hari lps ambik sunolut, ct datang lagi lps 3 hari bersih,

ke hospital sabtu lps sbb period kali ni sakit perut sampai ke kaki, mcm nak krem,doktor buat scan bawah ahad tu terus warded sbb dia syak cyst, rupanya masa nak buat D&C scan sekali lagi, ct keguguran, kandungan keguguran masuk 2 minggu, sayang betul..... dah lah susah kita nak dapat, dah dapat tak dapat nak jaga pulak, silap ct sbb pandai2 jer gi sambung makan maajun, sepatutnya urine test dulu kan, tapi yelah nak buat cmana. kita takde signal pregnant, tau2 dah ada.

nak tanya Dr bib, sakit semua urat saraf ni lepas buat D&C normal ke? nak tido susah nak balik ke kanan kiri, nak makan susah.. memacam susah lor..adakah ianya normal? ct D&C under GA.
Back to top Go down
View user profile
kaklala_lost_id
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 35
Join date : 2007-11-22
Age : 35
Location : Panji Alam Ganu

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Thu Jan 24, 2008 12:42 am

ctredzuan wrote:
lala, kalau kita tengok segi keagamaan, seeloknya dia buat sunat taubat dulu kalau betul2 nak bb, sbb sesali perbuatan asal, insyaAllah Allah terima taubat dan berikan apa yg di hajati, bukan nak ceramah taw, tapi pandangan ustaz, ct pon masih tak dapat anak, kawan hb set2 ustaz minta sunat taubat supaya kot2 ada yg kita terlepas cakap, atau ada perbuatan zaman muda2 dulu.

peringatan utk diri ku yg kerdil juaa......

insyaallah lala akan sampai kan
Back to top Go down
View user profile http://makeupbylala.fotopages.com
drbib
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 38
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Fri Jan 25, 2008 3:37 pm

kaklala, sedih dgr cerita cam gitu.. sebenarnya klu scan, tak nampak pun apa2 clue yg menunjukkan dia pernah hamil/keguguran.
nowdays, byk cerita2 begini... mungkin itu balasan tuhan di atas dosa2 kita yg lalu. bila kita tak mahu anak, Allah bg... tp kita buang, bila kita betul2 nak anak, takut2 Allah terus tak bagi..semoga kita pun ambik pengajaran dr kisah ini. yg penting kita kena sentiasa bersyukur...
Back to top Go down
View user profile
drbib
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 38
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Fri Jan 25, 2008 3:44 pm

ct, tumpang sedih dgr cerita keguguran tu.. Kuatkn hati dan terus berdoa yer.
bdn sakit2 tu mayb kesan ubat bius ( GA lebih kuat kesannya). kdg2 kesan perubahan hormon mengandung pun boleh jadi camtu... bykkan rehat dan jgn fikir macam2 yer.. dah boleh hamil w/pun keguguran salah satu petanda baik yg ct boleh dpt anak nnt... sabar yer
Back to top Go down
View user profile
kaklala_lost_id
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 35
Join date : 2007-11-22
Age : 35
Location : Panji Alam Ganu

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Fri Jan 25, 2008 5:14 pm

drbib wrote:
kaklala, sedih dgr cerita cam gitu.. sebenarnya klu scan, tak nampak pun apa2 clue yg menunjukkan dia pernah hamil/keguguran.
nowdays, byk cerita2 begini... mungkin itu balasan tuhan di atas dosa2 kita yg lalu. bila kita tak mahu anak, Allah bg... tp kita buang, bila kita betul2 nak anak, takut2 Allah terus tak bagi..semoga kita pun ambik pengajaran dr kisah ini. yg penting kita kena sentiasa bersyukur...

jgn sedih2 tuh lah padah dulu suka mengata org sgt...last2 dia yg terkena gitu...baru tau langit tinggi rendah kan....sekarang baru lah pening tak pregnant lagi...lala dah kata kat dia...ada org cepat dapat..dapat lah...ada yg langsung tak dapat pun ada...terima jer lah apa TUHAN bagi balasan pada org berdosa....
Back to top Go down
View user profile http://makeupbylala.fotopages.com
Sponsored content




PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Today at 8:03 pm

Back to top Go down
 
DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 4Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
 Similar topics
-
» Doctor commits crime because mess of his own creation threatens his quality of life
» doctor struck off
» Watch The Last of the Unjust Documentary Online Free and Full Movie HD, DVDRip or Blu-ray 720p December 2013
» Watch Khumba 3D Online Free and Full Movie HD, DVDRip or Blu-ray 720p December 2013
» Watch Commitment Online Free and Full Movie HD, DVDRip or Blu-ray 720p December 2013

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum CtRedzuan :: LEMBUT2KAN TANGAN KAT SINI :: DOCTOR'S ONLINE [terkini 2009]-
Jump to: