HomeHome  PortalPortal  GalleryGallery  SearchSearch  RegisterRegister  UsergroupsUsergroups  Log in  FAQFAQ  

Share | 
 

 DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
ann9027
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 80
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Fri Jan 25, 2008 9:41 pm

inashahzi wrote:
ann9027 wrote:
heheeh sronok gak baca permasalahan kat sinih yer..
at least dpt buat panduan kat diri sendiri..coz ann makan pil gakk..MERCILON Very Happy


Very Happy Very Happy
ann, mkn mercilon ok tak?
rasa nye cukup 2thn abis breastfeeding ni nak tukar mercilon pulak la..

so far..dah 3 anak saya mmg sumer saya pakai mercilon...hehheeh
kelebihan nyer byk..bg saya laaa Very Happy
kulit cantekk..amboiii hahhaa tongue
badan tak naik...stedi menten sokmo hehhehe
Back to top Go down
View user profile
ann9027
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 80
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Fri Jan 25, 2008 9:45 pm

Wahhh..byk pengalaman menarik kat sini... Shocked Very Happy
Back to top Go down
View user profile
ctredzuan
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 772
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Sat Jan 26, 2008 8:48 pm

kaklala_lost_id wrote:
drbib wrote:
kaklala, sedih dgr cerita cam gitu.. sebenarnya klu scan, tak nampak pun apa2 clue yg menunjukkan dia pernah hamil/keguguran.
nowdays, byk cerita2 begini... mungkin itu balasan tuhan di atas dosa2 kita yg lalu. bila kita tak mahu anak, Allah bg... tp kita buang, bila kita betul2 nak anak, takut2 Allah terus tak bagi..semoga kita pun ambik pengajaran dr kisah ini. yg penting kita kena sentiasa bersyukur...

jgn sedih2 tuh lah padah dulu suka mengata org sgt...last2 dia yg terkena gitu...baru tau langit tinggi rendah kan....sekarang baru lah pening tak pregnant lagi...lala dah kata kat dia...ada org cepat dapat..dapat lah...ada yg langsung tak dapat pun ada...terima jer lah apa TUHAN bagi balasan pada org berdosa....

kalau kita jadi dia kan, mesti kita pikir, kalau org sekeliling cakap kita mandul ker, atau kegagalan di pihak kita, mesti kita akan pikir, er.. org dok cakap aku mandul, sana sini org salahkan aku, padahal aku pernah ngandung, tapi takkan nak bgtau ngan suami aku, maknanya dia la yg tak subur, kan lala? mesti tension kawan lala kalau org pakat2 salahkan dia sbb takleh anak.
Back to top Go down
View user profile
ctredzuan
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 772
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Sat Jan 26, 2008 8:50 pm

ann9027 wrote:
inashahzi wrote:
ann9027 wrote:
heheeh sronok gak baca permasalahan kat sinih yer..
at least dpt buat panduan kat diri sendiri..coz ann makan pil gakk..MERCILON Very Happy


Very Happy Very Happy
ann, mkn mercilon ok tak?
rasa nye cukup 2thn abis breastfeeding ni nak tukar mercilon pulak la..

so far..dah 3 anak saya mmg sumer saya pakai mercilon...hehheeh
kelebihan nyer byk..bg saya laaa Very Happy
kulit cantekk..amboiii hahhaa tongue
badan tak naik...stedi menten sokmo hehhehe

ha'a kan, org cakap kalau kita makan ubat perancang kulit cntik mcm cucuk vit C kan.. kulit demo memang comei ann! dok bedok pon comei!
Back to top Go down
View user profile
ctredzuan
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 772
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Sat Jan 26, 2008 8:52 pm

dr bib,
ct lepas 3 hari D&C demam perit dlm leher ni, sore throat, seksa betul,dmam selesema, segala mcm, jadi mcm nak marah kat org sokmo, sibbaik suami penyabar, sakit2 satu badan ya Allah..... memang seksa.. kena makan pantang, itu takleh, jalan laju takleh, nak duduk sesedap rasa takleh, padahal kita bukan dapat anak, kan, sedih gak pikir, heheh.. tapi Allah maha pemurah, insyaAllah lain masa Dia beri rezeki tu, silap ct gak makan maajun tak test dulu. tapi yelah sbb sblm ni period tak regular 2-3 bulan tak datang skali
Back to top Go down
View user profile
ann9027
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 80
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Sat Jan 26, 2008 11:17 pm

ctredzuan wrote:

ha'a kan, org cakap kalau kita makan ubat perancang kulit cntik mcm cucuk vit C kan.. kulit demo memang comei ann! dok bedok pon comei!

wehhh mek tie tu mung tgk haku 2 tawun yg lepassss Very Happy ...hahhaha..maser anak baru 2 Twisted Evil
Skrang tader yg lawa pong...kulit 'keringg' jer lah coz tader masa nak g SPA atau 'manja' kan kat saloon2 ker.. No Twisted Evil

Sental kat umah jer skrang...hahhahah

Maksud ann kalo pil Mercilon nih insyaAllah kita tader masalah 'berat' untuk kulit....
Kira bukan tader jerawat langsunggg tp leh control aaaa... I love you

Mcm cucuk Vit C???..ye ker?? pirat pirat
Back to top Go down
View user profile
MamaTisya
saya budak baru
saya budak baru


Posts : 3
Join date : 2008-01-28
Age : 34
Location : johor

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Mon Jan 28, 2008 1:00 pm

Very Happy erm, salam dr bib.....
actually, tisya dah dua kali keguguran. 1st kandungan tisya 2 bulan and then tisya kosong 2 bulan, sangkut lagi.. but, cuma bertahan 3 bulan jer..... Neutral and now after 3 years .... tisya still x mengandung. But one thing yang tisya realised...after keguguran tu period tisya dah x ok.. means... keluar sikit sangat.... paling lama pun 3 hari jer.. tu pun x banyak.. Embarassed can i know why? ada kena mengena ker ngan kes keguguran tisya?

for your info, tisya pernah buat check up di klinik pakar and amik pil hormon for a years but nothing happened. Kecewa gark coz' nak sangat .......kalu ikut Dr tu, tisya xde problem...pengeluaran telur pun ok.....cume x sure sama ada tiub follopia (betul ker ejaan nie...) tersumbat or not? so far, tisya xde amalkan makan apa2 ubat sama ada tradisional or moden. Berurut tu ader ler..... Smile

so, ape nasihat dr bib if tisya nak try mengandung lagi.....? sekarang nie tisya dah ambil anak angkat.... tp still x sama ngan anak sendiri..... Sad
Back to top Go down
View user profile
ctredzuan
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 772
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Mon Jan 28, 2008 5:50 pm

tisya, sama ngan ct kalo lepas keguguran tu memang period tak regular, sokmo tercicir dalam 3 hari jer gitu kan.. sbb tu ct sendiri pun tak bape nak buat sgt urine test sbb selalu cenggitu, huhu.. kekadang tak nak mengharap sangat
Back to top Go down
View user profile
MamaTisya
saya budak baru
saya budak baru


Posts : 3
Join date : 2008-01-28
Age : 34
Location : johor

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Tue Jan 29, 2008 4:45 pm

betul tu kak ct....
last two month lagi ler mengerikan..... period 3 hari pastu berhenti cam biasa ler... alih2 pastu kuar lagi cam period tapi sikit2 ler... sepanjang bulan plak tu kak ct.... nak kata keputihan pun, rasanyer tak......takut jugak ler tisya..... Shocked x pernah camtu....and next month nyer ok balik cume lewat ler 4 hari kalu x silap tisya... malas nak urine test sebab buat mengecewakan hati jer........ Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
drbib
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 38
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Tue Jan 29, 2008 6:51 pm

salam tisya... period x teratur lepas keguguran mayb kesan D&C.
Ada tak doctor tu buat test utk tengok salur follapian tu? samada operation (lap&dye) / Xray ( HSG).. sepatutnya kena buat sebelum mkn ubat subur.
nasihat saya, jumpa doctor yg betul2 pakar dlm infertility dan buat proper test dan rawatan.
Back to top Go down
View user profile
drbib
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 38
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Tue Jan 29, 2008 6:56 pm

ctredzuan wrote:
dr bib,
ct lepas 3 hari D&C demam perit dlm leher ni, sore throat, seksa betul,dmam selesema, segala mcm, jadi mcm nak marah kat org sokmo, sibbaik suami penyabar, sakit2 satu badan ya Allah..... memang seksa.. kena makan pantang, itu takleh, jalan laju takleh, nak duduk sesedap rasa takleh, padahal kita bukan dapat anak, kan, sedih gak pikir, heheh.. tapi Allah maha pemurah, insyaAllah lain masa Dia beri rezeki tu, silap ct gak makan maajun tak test dulu. tapi yelah sbb sblm ni period tak regular 2-3 bulan tak datang skali

masa D&C tu kan under GA, tu sebab sakit tekak.. sebab masa procedure kena masuk tiub dlm tekak. risikonya boleh dpt infection dlm tekak. byk2 sabar yer ct...
Back to top Go down
View user profile
MamaTisya
saya budak baru
saya budak baru


Posts : 3
Join date : 2008-01-28
Age : 34
Location : johor

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Wed Jan 30, 2008 12:23 pm

dr bib,
test utk tengok salur follapian tu memang tisya x buat lagi..coz' kat klinik tu xde, nak kena pergi Hospital pantai JB....

ooo....mcm tu erk..... Surprised ingat lepas nie nak try pergi hospital pakal Batu Pahat ler...
Back to top Go down
View user profile
kaklala_lost_id
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 35
Join date : 2007-11-22
Age : 35
Location : Panji Alam Ganu

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Wed Jan 30, 2008 12:56 pm

ctredzuan wrote:
kaklala_lost_id wrote:
drbib wrote:
kaklala, sedih dgr cerita cam gitu.. sebenarnya klu scan, tak nampak pun apa2 clue yg menunjukkan dia pernah hamil/keguguran.
nowdays, byk cerita2 begini... mungkin itu balasan tuhan di atas dosa2 kita yg lalu. bila kita tak mahu anak, Allah bg... tp kita buang, bila kita betul2 nak anak, takut2 Allah terus tak bagi..semoga kita pun ambik pengajaran dr kisah ini. yg penting kita kena sentiasa bersyukur...

jgn sedih2 tuh lah padah dulu suka mengata org sgt...last2 dia yg terkena gitu...baru tau langit tinggi rendah kan....sekarang baru lah pening tak pregnant lagi...lala dah kata kat dia...ada org cepat dapat..dapat lah...ada yg langsung tak dapat pun ada...terima jer lah apa TUHAN bagi balasan pada org berdosa....

kalau kita jadi dia kan, mesti kita pikir, kalau org sekeliling cakap kita mandul ker, atau kegagalan di pihak kita, mesti kita akan pikir, er.. org dok cakap aku mandul, sana sini org salahkan aku, padahal aku pernah ngandung, tapi takkan nak bgtau ngan suami aku, maknanya dia la yg tak subur, kan lala? mesti tension kawan lala kalau org pakat2 salahkan dia sbb takleh anak.

sabo jer lah ct...mulut org kiter dokleh wat pede2 doh...yg penting kita tau kita dok mandul...jgn kata gitu kat laki kita ct..sian ke dia..nok wat guaner doh takdok rezeki..kawan lala tuh sokmo kater ker laki dia...mani dok subur tuh pasal yer dok ngandung...tuh bodo nama nya....mani laki dia cair lah apa lah...lala kata cair ker pekat ker kalu rezeki jadi belaka eh...

kawan tuh yer pening nok mikir ganer dok ngandung agie
Back to top Go down
View user profile http://makeupbylala.fotopages.com
mama Adi
saya budak baru
saya budak baru


Posts : 2
Join date : 2008-02-04
Age : 44
Location : sabah

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Mon Feb 04, 2008 3:24 pm

salam dr.bib flower
....saya lahirkan anak 1st melalui pembedahan, lepas tu tak makan apa2
pil perancang, bila bb 1st saya umur 7 bln saya terpregnan lak Embarassed
mula2 tu takut & fikir nak gugurkan jer sbb bb 1st umur lom 1tahun,
saya p klinik jumpah doktor pakar puan mintak pandangan la...dr tu kata
tak perlu risau boleh teruskan kandungan, bincang ngan hubby akhirnya
saya tak jadi gugurkanla. so bb 2nd ni pon saya kena bedah gak, lepas
bersalin dr pesan mesti amik perancang Neutral saya tanak ambik apa2 perancang sbb takut badan naik (skg bdn dah naik porot pon buncit kwn2 opis ingat saya mengandung lagi Embarassed Embarassed bom) . tapi takut xciden lagi saya amik injek 3 bln sekali. tul2 tension sbb bila dah injek period mmg tak teratur Crying or Very sad
dah la gitu kuar pon sikit2 & berpanjang lak sampai 1 bln. selepas
3 bln injek saya stop dulu selepas period kedua baru amik injek lagi
utk 3 bln Smile
saya wat cam tu sbb sblm amik injek baca pasal keburukan amik perancang
ni mmng ada kesan. saya rancang preknen bila umur bb 2nd da 3 tahun
last preknen manala tau dpt bb girl plak Very Happy tapi by the time umur saya dah 37-38 la mintak pandangan dr.bib...
Back to top Go down
View user profile http://adeena.wordpress.com
drbib
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 38
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Tue Feb 05, 2008 6:41 pm

mama adi skrg umo 34-35 ker? kalau dah 2 kali operation, kali ke 3 wajib operate. cadangan sya, teruskan injection tu dulu. lepas 2 thn, berhenti dan prepare utk dpt anak yg ke 3, rasanya umo 38 tu ok lg klu nak pregnant. tp jgn sampai 40. byk risiko..
Back to top Go down
View user profile
ctredzuan
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 772
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Wed Feb 06, 2008 6:18 am

kaklala_lost_id wrote:
sabo jer lah ct...mulut org kiter dokleh wat pede2 doh...yg penting kita tau kita dok mandul...jgn kata gitu kat laki kita ct..sian ke dia..

bukan ct yg katalah, hehe. ct maksudkan kawan lala tu,kalu kiter duk tempat yer, kita jadi yer mesti dok pikir gitu, owk?

takpe2... mana2 yg takde anak cam ct neh, sabar2 semer.. ada hikmah Allah beri sebalik kejadian ni. kena tawakal dan istiqomah, banyak2kan beramal menebus setiap kesalahan lalu
Back to top Go down
View user profile
suhana
ahli malu kucen


Posts : 16
Join date : 2007-11-29
Age : 37
Location : kuching

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Wed Feb 06, 2008 7:40 am

salam doktor bib,

Saya nak tanya pasal rawatan HSG tu;

1) Apa tujuan rawatan HSG,
2) Apa sebab yg rawatan HSG perlu dilakukan

Saya suhana, harap doktor sudi pemnjawab pertanyaan saya, thanks doktor
Back to top Go down
View user profile
drbib
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 38
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Wed Feb 06, 2008 4:49 pm

salam suhana, HSG adalah 1 procedure yg dilakukan utk menentukan rahim dan saluran fallopian seseorg wanita itu dlm keadaan baik atau sebaliknya. ianya adalah ujian xray dgn ttp ditambah dgn suntikan dye/pewarna kedlm rahim. test dilakukan dlm masa 1/2 jam tanpa apa2 bius.test ini boleh mengesan sekiranya fallopian tube kita tersumbat
Back to top Go down
View user profile
suhana
ahli malu kucen


Posts : 16
Join date : 2007-11-29
Age : 37
Location : kuching

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Wed Feb 06, 2008 8:16 pm

thanks dr.bib sbb sudi menjawab pertanyaan. Saya sekarang nie tgh usaha utk 2nd pregnant, jadi saya nak tau kes mcm saya nie perlu ker buat rawatan HSG. Saya dh 2 kali pergi scan, doktor cakap kilang telur dan rahim saya tak ada masalah. Jd adakan saya perlu menjalani rawatan HSG. Saya nak sgt tambah anak, sian dr tgk anak saya dh 5 thn main seorang2. Dan saya memang tak pernah mengambil apa family planning, cuma lps bersalin hingga thn 2005 saya ada mengambil jamu, adakah kesan jamu tu menyebabkan saya lambat pregnant utk kali kedua.
Back to top Go down
View user profile
drbib
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 38
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Sat Feb 09, 2008 9:10 pm

suhana, dah check paras hormon awak?(kena ambik drh yer..) dan kena check jugak air mani suami.paras hormon kesuburan dan kualiti sperma boleh terjejas oleh byk faktor.utk melengkapkan test dan mengetahui masalah sebenar, HSG perlu dilakukan.
Saya sarankan jgn tension sgt, sbb dlm keadaan tertekan susah nak conceive ni.
Back to top Go down
View user profile
ctredzuan
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 772
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Sun Feb 10, 2008 9:10 pm

askum doc bib nak tanya, lepas ct keguguran di beri doc makan progyluton kalau tak silap ejaan dia, tapi makan sehari dua je ok, selebihnya jadi muntah dan pening tak pepasal, mood tak berapa best asyik nk marah.ct terus stop jer ubat tu, kenapa ye dia jadi mcm gitu? kalau nak sambung balik, kiraan dah tak betul boleh ke, sbb dah 2 biji telah di makan
Back to top Go down
View user profile
suhana
ahli malu kucen


Posts : 16
Join date : 2007-11-29
Age : 37
Location : kuching

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Mon Feb 11, 2008 10:51 am

terima kasih doktor bib atas nasihat, memang kami berdua ada rancangan nak buat test tu, yelah memandangkan umur makin meningkat.. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
drbib
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 38
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Mon Feb 11, 2008 6:57 pm

salam ct.. sya x berapa pasti kenapa ubat tu diberikn pd ct. tp semua kesan tu adalah kesan samping ubat horman tu. kalau x sesuai, call doc tu balik and bincang, samada perlu teruskan pengambilannya atau kurgkan dose
Back to top Go down
View user profile
mama Adi
saya budak baru
saya budak baru


Posts : 2
Join date : 2008-02-04
Age : 44
Location : sabah

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Fri Feb 15, 2008 4:34 pm

drbib wrote:
mama adi skrg umo 34-35 ker? kalau dah 2 kali operation, kali ke 3 wajib operate. cadangan sya, teruskan injection tu dulu. lepas 2 thn, berhenti dan prepare utk dpt anak yg ke 3, rasanya umo 38 tu ok lg klu nak pregnant. tp jgn sampai 40. byk risiko..


umo saya tahun ni 36 Embarassed . saya plan pun cam tu gak tunggu anak 2nd ni umo 3 tahun...jadi tahun depan umo anak 2nd ni 3 taun... dr.bib ada idea tak , saya plan utk baby last ni nak kembar girl Very Happy sunny
jadi lengkap 2 boy 2 girl queen .
Back to top Go down
View user profile http://adeena.wordpress.com
norlinda
sekodeng dulu!


Posts : 8
Join date : 2007-11-25

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Sat Feb 16, 2008 9:42 am

Doc...ank saya yg sulung baru 2 thn and yg 2nd setahun...Dgn jarak yang rapat tu sekarang ni saya rasa trauma nak mengandung and bersalin lagi coz 1st trimester tu memang dok melepek tepi bilik air je...Rasa tak mau dah dapat baby lagi tapi husband nak lagi...sekarang ni umur saya 30 thn...Doc boleh bagi cadangan tak macam mana nak ilangkan trauma mengandung and bersalin tu ekk...???
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Today at 8:06 pm

Back to top Go down
 
DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
 Similar topics
-
» Doctor commits crime because mess of his own creation threatens his quality of life
» doctor struck off
» Watch The Last of the Unjust Documentary Online Free and Full Movie HD, DVDRip or Blu-ray 720p December 2013
» Watch Khumba 3D Online Free and Full Movie HD, DVDRip or Blu-ray 720p December 2013
» Watch Commitment Online Free and Full Movie HD, DVDRip or Blu-ray 720p December 2013

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum CtRedzuan :: LEMBUT2KAN TANGAN KAT SINI :: DOCTOR'S ONLINE [terkini 2009]-
Jump to: