HomeHome  PortalPortal  GalleryGallery  SearchSearch  RegisterRegister  UsergroupsUsergroups  Log in  FAQFAQ  

Share | 
 

 DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
ctredzuan
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 772
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Tue Feb 19, 2008 4:19 am

linda, trauma bersalin tu cemana ye? sakit sangat ke? adehhhss
Back to top Go down
View user profile
norlinda
sekodeng dulu!


Posts : 8
Join date : 2007-11-25

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Wed Feb 20, 2008 9:26 am

Tak tau nak explain....yg 1st tu tak ler rasa trauma sangat tapi yg 2nd tu rasa serik betul...padahal berat dua2 sama je masa lahir tapi yg 2nd ni dah ler koyak lebih coz terangkat punggung...nak kuar pun payah....jahit pun banyak....tu belum lagi nurse terlepas jarum suntikan and tercucuk kat lengan...(giler punya nurse)....sakit masa bersalin 1st pun rasa x ialng lagi dah bersalin 2nd....sekarang bila org tanya cukup ke dua mesti saya kata cukup...tak mau bersalin dah...dah ler alahan pun teruk... skrg ni asal rasa loya @ lain macm je mesti cpt2 check takut pregnant...(walaupun ambil perancang)...saya x nak pregnant lagi....!!!!
Back to top Go down
View user profile
drbib
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 38
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Thu Feb 21, 2008 7:54 pm

salam semua.. lama x jenguk kat sini.
utk mama adi... alamak! camner yer nak dpt baby twin, girl plak tuh! plg canggih kena cara IVF, tp pemilihan jantina baby rasa2nya x dibenarkan utk muslim.
aper2 pun berdoalah kepada Allah byk2. semoga hajat u tercapai
Back to top Go down
View user profile
drbib
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 38
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Thu Feb 21, 2008 8:20 pm

salam norlinda, tahniah kerna anda telah mendapat 2 org cahayamata w/pun terpaksa bertarung nyawa. Rasa payah benar pengalaman yg anda tempuhi.
pengalaman hamil dan melahirkan anak itu sebenarnya adalah satu yg indah seandainya kita lebih bersedia( jarak umur anak anda yg rapat menunjukkan anda sebenarnya belum bersedia utk hamil kali ke2).Lebih memudahkan lg sekiranya anda melengkapi diri dgn ilmu2 semasa hamil dan proses kelahiran( terangkat punggung ketika baby keluar mmg menyebabkn koyakan yg byk & pjg)
Saranan sya:
# Buangkan segala perasaan takut yg menghantui anda.Ingatlah bahwa melahirkan anak adalah jihad bg seseorg wanita. Mati kerna melahirkn anak adalh mati syahid.
# persiapkn diri dgn ilmu2 ttg kehamilan, proses kelahiran dgn bykkn membaca buku/ majalah
# pastikan anda sudah bersedia(mental & fizikal) utk mengandung anak ke 3, mayb slps 3-4 thn lg. utk itu, sekarg amalkn perancang keluarga yer...
norlinda, bersyukurlah anda mampu hamil dan melahirkn anak, tengok disekeliling anda ada insan lain yg terlalu mengimpikn menjadi 'ibu', tp.. Allah tidak izinkan lg.
kata2 kita adalah doa... so, jgn kata x mau pregnant lg, nnt klu Allah makbulkan, susah tau
Ada org kata, klu kita susah nak melahirkan mayb sbb byk buat salah kat husband/ emak bapa kita.. fikir2 kan yer
byk2 minta maaf klu ada tulisan yg keterlaluan...
Back to top Go down
View user profile
niezahani
ahli sporting!
ahli sporting!


Posts : 25
Join date : 2007-11-23
Location : Taiping, Perak

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Fri Feb 22, 2008 4:34 pm

assalamu'alaikum dr bib,
nak tanya tentang pil perancang kehamilan ni...
saya memang breastfeed anak ke2 saya sepenuhnya so saya ambik noriday. masa umur anak dekat 1 thn doc saya suruh ambik pil lain, dia beri saya regividon (betul ke ejaan ni...) tapi saya pernah baca regividon boleh kurangkan susu badan, so saya bagitau doc saya x mau ambik pil yg akan kurangkan susu saya. (sorry to say, doc tu x pro excluxive breastfeeding w/p dia wanita, dia suruh saya stop b/feed!)
lepas tu saya teruskan ambik noriday sampai sekarang (umur anak dah lebih 2 tahun).

soalan saya; boleh ke saya terus makan noriday?
utk pengetahuan doc, susu badan saya memang masih ada & byk, dan anak saya masih menyusu scr exclusive, cuma saya kurangkan mengepam. saya cadang nak berhentikan dia menyusu badan scr perlahan2.
kalau saya nak tukar pil lain, apa cadangan doc? utk pngetahuan, saya menghidap migrain (sebab tu saya x berani nak tukar pil lain takut menambah migrain saya, so far noriday x beri kesan sakit kepala or berat badan bertambah pd saya).
dan lagi... saya memang tak period langsung sejak bersalin hingga sekarang umur anak dah 2 thn 4 bulan!

thanks in advance.. Smile
Back to top Go down
View user profile http://www.momschoice.com.my
drbib
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 38
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Sat Feb 23, 2008 12:07 pm

tahniah niezahani kerna berjaya menyusukan baby anda sepenuhnya. Jarang ibu2 sekarg yg dpt melakukan seperti anda.
Saya rasa nieza dah serasi dgn noriday ni,sya rasa x perlu tukar pill lain melainkan nieza nak period dtg tiap bulan.antara pill perancang yg terbaik seperti mercilon, yasmin.Bila nak mula makn? seelok2nya jumpa doc utk penerangan cara pengambilan pil, sbb ianya berbeza dgn noriday.
seperti yg sya dah terangkn sebelum ni, bila ambik noriday mmg period x dtg.
Back to top Go down
View user profile
kay's
saya budak baru
saya budak baru


Posts : 4
Join date : 2007-12-07

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Fri Feb 29, 2008 9:48 am

Wah bestler ada doc online nih...Tahniah CT..Syabas Doc Bib..(sbb bg free consultant..hehe)

Sebenarnya tgh cari info nih..so alang² ada doc online leh tanya. Camni, saya ada keguguran dua bulan lepas..(kandungan ke-3)
so saya nak tahu bilakah waktu terbaik tuk 'bersama' dgn suami balik. 
Sbbnya camni masa bersalinkan dua anak yang lepas,
saya 'bersama' balik ngan suami hanya selepas 6 bln
(ini suami yg cadangkan sbb dia nak saya betul² sihat). 
Rasanya lepas 2 bln nih should be ok kan?
Back to top Go down
View user profile
drbib
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 38
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Mon Mar 03, 2008 2:44 pm

salam kay..
sebenarnya utk melakukan hub. sex selepas keguguran / bersalin adalah sesuatu yg subjektif. cepat/lambat terpulg kpd pasangan tersebut.cuma, saya rasa persoalannya disini, bilakah badan seseorg wanita itu bersedia utk mengandung semula selepas keguguran. Kebiasaannya seelok2nya 3 bulan, agar rahim dpt pulih. klu nak 'bersama' sebelum tu, kena berjaga2 sikit..
Back to top Go down
View user profile
firliza
saya budak baru
saya budak baru


Posts : 2
Join date : 2008-04-03

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Thu Apr 03, 2008 4:35 pm

assalamulakum dr bib..

saya ada anak umo skrang 1thn 2 bln dan melahirkan cara ceaser. saya mengambil pil perancang marvelon dan mula makan 2 bulan selepas melahirkan. masa anak umo 6 bln saya ada buat pap smear dan result ada mengatakan yg ada sedikit jangkitan dan kena repeat skali lagi. so.. repeat pap smear ni saya blom buat. masalah saya skarang nih.. lepas period (period dlm 3-4 ari je) dalam ari ke5 tu clear langsung. x de pun calit brown ke ape. selepas sminggu bila bersama dgn suami saya tgk ada kuar darah mcm period.. kes nih penah berlaku 2-3 kali jugak la..yg saya ingat.. nape ek?
Back to top Go down
View user profile
drbib
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 38
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Fri Apr 04, 2008 7:14 pm

waalaikumsalam firliza,
masalah tempoh period yg singkat tu adalah perkara biasa bila mkn pill perancang.ttp drh yg keluar selepas bersama tu biasanya tidak normal. nasihat saya liza perlu melakukan ujian pap smear sekali lg.ditakuti jangkitan pd pangkal rahim dulu belum hilg sepenuhnya.
Back to top Go down
View user profile
ctawan
saya budak baru
saya budak baru


Posts : 1
Join date : 2008-07-20

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Sun Jul 20, 2008 7:19 pm

salam dr.bib....saya nk brty doc ttg pykit ibu saya.dia mgalami kejutan elektrik yg kuat lebih kurang 30thun lalu hgga pengsan..shgga skrg dia mgalami lemah sendi bahu kanan yg teruk dan merebak ke bahagian kiri juga..dia tidak berjumpa doc atau menerima apa2 rawatan pun pada masa tersebut kerana kurang kesedaran bab2 kchatan..skrag pergerakannya terrbatas hgga sukar utk menyikat rambut dan memakai baju sendiri..sy cuma nk berty adakah ia btul kesan dr kejutan elektrik atau pykit lain?selain itu ibu saya jg mgalami sesak nafas,pitam,kekejangan dan lemah anggota bdan..

tlg reply kerana sy kesian tgk mak sy dh lama mderita..sy ajk di ke hospital tp dia xmahu pg..tlg sy doc,trgkan apa punca pykit ibu saya itu
Back to top Go down
View user profile
drbib
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 38
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Wed Jul 23, 2008 6:07 pm

salam ctawan, org tua sememangnya paling takut dgn hospital.nasihat saya cuba cari doktor di klinik2 swasta yg berdekatan utk membuat penyelidikan dan rawatan yg tepat utk penyakit ibu anda.
Saya tidak rasa masalah sendi bahu ibu anda ada kaitan dgn sejarah kejutan elektrik.ini mungkin disebabkan oleh masalah arthritis(radang sendi), osteoarthritis, ? gout atau masalah otot.
Masalah sesak nafas, pitam,kekejangan mungkin berkaitan dgn masalah paru2 atau jantung.
Pemeriksaan yg perlu dibuat sprt ujian drh, xray dan ECG (utk jantung) dan yg lebih penting ttg pemeriksaan doktor secara terperinci.
Cuba pujuk ibu utk bertemu doktor swasta yg mungkin ada lebih masa utk mendengar keluhan/masalah ibu anda.(sya tak kata doktor swasta lebih baik dr doktor kerajaan yer... )
Back to top Go down
View user profile
ctredzuan
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 772
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Thu Jul 24, 2008 5:23 pm

askum doc bib,
ct nak tanya jugak, selepas ct d&c 24jan lalu, terasa sakit sangat2 belakang pinggang terutama belah kanan, duduk kena membongkok sikit baru best duduk, tapi biasa suka duduk tegak, duduk tegak jadi lenguh2 je pastu terutama time ct ambik gambar tudung setiap hari, kalau membongkok mcm ada benda dok gigit2 pinggang ni,

dan 2 minggu lepas ct telah ke hosp pakar perdana, jumpa dengan doc pakar tulang,konon2 ingat kan sakit tulang ke, setelah xray, tulang temulang ok jek doc cakap, kenal tak dgn doc nordin simbak, hehe.. promote doc pulak..

dia suruh rukuk solat, ct rukuk takda masalah, masa duduk jer sakit amat2,jadi beliau bagi makan ubat neurobion, dan 2 jenis lagi tak ingat dah.. makan dah lebih seminggu,takda kesan positif apa2 pun, tapi kalau makan ubat tahan sakit celebrex tu memang tahan kesakitan tu tapi tak sampai sehari sakit balik.

doc ada ubat yg di sarankan tak?
Back to top Go down
View user profile
arisya
Guest



PostSubject: pil perancang untuk yang belum hamil   Tue Nov 11, 2008 11:49 am

Salam doc..

sy ingin bertanya, adakah pil perancang boleh diambil untuk wanita yang belum pernah melahirkan anak? apakah jenis pil yang sesuai, penggunaan dan kesan sampingan?

thank's Very Happy
Back to top Go down
amalhija
Guest



PostSubject: nak peknen lagi...   Tue Dec 16, 2008 11:12 am

Dr...saya seorang ibu brusia 33 thn dan telah mempunyai 4 orang cahayamata dari 11-4 thn. jarak antara anak2 saya ialah 3 tahun. selepas anak keempat ini saya mengambil pil perancang jenis MERCILON. sebelum ini saya hanya merancang sendiri sahaja. masalahnya setelah lapan bln berhenti pil tersebut saya masih blm mengandung sedangkan saya benar ingin mengandung lg...apakah pengambilan pil ini penyebabnya? tolong saya...apakah saya pelu bertemu dotor utk pemeriksaan?
Back to top Go down
ctredzuan
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 772
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Wed Dec 17, 2008 6:48 am

doc bib bz sikit lately, harap bersabar yea semua
Back to top Go down
View user profile
angahnora79
saya budak baru
saya budak baru


Posts : 1
Join date : 2009-01-06

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Tue Jan 06, 2009 12:37 pm

salam..

dr bib, sy br je lepas wat D&C untuk kali ke2. untuk pengetahuan dr, kandungan sy 1 dan 3 mengalami keguguran. apekah kesan jika kita kerap kali buat D&C? sy rasa fobia untuk pregnent lg.. Crying or Very sad
Back to top Go down
View user profile
Nakal
Guest



PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Wed Jan 07, 2009 3:37 pm

Salam drbib
Saye nak bertanyer la berkenaan pil noriday ni..1st saye makan swaktu anak saye berumur 35 ari..2 pun nurse y cadangkan saye mgambil pil tersebut coz saye myusukan anak saye..skang anak saye da berumur 3 bulan lebih, saye jarang myusukan anak saye coz saye berkerja...x lame selepas 2 sye period n i still makan pil perancang 2.adakah normal period datang selepas stop myusukan anak...lg 1 doc saye terasa berat badan saye mningkat selepas pgambilan noriday..ada pil pe2 y dapat mbantu mgawal berat badan saye x?please help me....drbib
Back to top Go down
malisya
saya budak baru
saya budak baru


Posts : 2
Join date : 2009-04-28

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Wed Apr 29, 2009 1:26 pm

salam doc...

saya nak tanya...saya tamat period pada hari ke7..dan di sebelah mlmnya saya mengambil pil perancang dan tido bersama suami....

soalan saya...adakah saya berpontensi untuk mengandung??sebab saya masih lagi belajar...

terima kasih doc....
Back to top Go down
View user profile
wanna8586
saya budak baru
saya budak baru


Posts : 1
Join date : 2009-05-04
Age : 30
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Tue May 05, 2009 10:52 am

Salam Dr Bib,ct & smua..

saya wanna...baru je join forum ni.wanna ade ptanyaan skit psal pil perancang ni..ni 1st time nk ambik.wanna dh gi klinik,then doc rekomen pil yasmin.doc ade ckp 1st time mkn mybe ade kuar drah mcm period tu..die xckp plak psl ksan2 lain.tapi bla wanna bca komen2 org yg pernah mkn pil perancang,ade yg ok ade yg tak.jadi tkut plak..klau boleh,wanna nk tau la penerangan lbih lnjut psal pil perancang & kesan2 die..then klau ade penyakit tak boleh ambik ke?

* Dr Bib slalu online time bla yek?
Back to top Go down
View user profile
nanabunn
Guest



PostSubject: Chronic Kidney Disease (CKD)   Wed Aug 05, 2009 2:39 am

Hye , saya nana . boleh tak doktor tolong terangkan dgn lebih lanjut tentang penyakit kidney malfunction stage 3 . saya tak berapa phm . kwn baek saya , menghidap penyakit ini . tp dia tidak mahu menceritakan kpd saya krana bimbang saya akan sedih bile mengetahuinya . saya harap doktor boleh tolong jelaskn dgn lebih lanjut tentang penyakit ini . dan apakah akibat2 nya pd mase akn dtg ? tolong saya . Sad

terima kasih .
Back to top Go down
nanabunn
Guest



PostSubject: Chronic Kidney Disease (CKD)   Wed Aug 05, 2009 2:40 am

Hye , saya nana . boleh tak doktor tolong terangkan dgn lebih lanjut tentang penyakit kidney malfunction stage 3 . saya tak berapa phm . kwn baek saya , menghidap penyakit ini . tp dia tidak mahu menceritakan kpd saya krana bimbang saya akan sedih bile mengetahuinya . saya harap doktor boleh tolong jelaskn dgn lebih lanjut tentang penyakit ini . dan apakah akibat2 nya pd mase akn dtg ? tolong saya . Sad

terima kasih .
Back to top Go down
nanabunn
Guest



PostSubject: CKD   Wed Aug 05, 2009 2:42 am

Hye , saya nana . boleh tak doktor tolong
terangkan dgn lebih lanjut tentang penyakit kidney malfunction stage 3
. saya tak berapa phm . kwn baek saya , menghidap penyakit ini . tp dia
tidak mahu menceritakan kpd saya krana bimbang saya akan sedih bile
mengetahuinya . saya harap doktor boleh tolong jelaskn dgn lebih lanjut
tentang penyakit ini . dan apakah akibat2 nya pd mase akn dtg ? tolong
saya . Sad

saya juge harap doktor bole mmbalas terus di emel saya .
nanakhairil@ymail.com

terima kasih .
Back to top Go down
fasyiraU
Guest



PostSubject: period normal   Mon Sep 28, 2009 10:34 am

salam dr bib.
sy ni ade problem dgn kilang ovari sy but period still ok and normal..ikut time.tahun lepas prnh buat check up di hukm and doctor kat situ bg tau ade lebihan kilang ovari tp die kate takkan effect ape2..but sakit sikit di bahagian kanan bawah pinggang ni..sy nak sgt pregnant skrg ni and dah 5 bulan try..mase check up tahun lepas doctor bg tau rahim sy sihat..tp still tak pregnant sampai skrg..tak tau ape problemnye..harap2 dr bib boleh detect my problem ni..sedih and takde semangat sgt skrg ni..tq n slamat hari raya..
Back to top Go down
liz
Guest



PostSubject: nk cpt period   Thu Oct 15, 2009 1:31 pm

salam..

liz nk tahu apa ubt yg bole cepatkan period keluar..bukan apa dia kuar sikit2 lah..

tu yg nk bagi dia kuar semua tu..ubt sunlout tu apa? bole ambik utk cptkan period ke..n cara mkn camne.

thanks a lot..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda   Today at 8:07 pm

Back to top Go down
 
DOCTOR'S ONLINE ~ utarakan soalan kesihatan kpd Dr anda
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
 Similar topics
-
» Doctor commits crime because mess of his own creation threatens his quality of life
» doctor struck off
» Watch The Last of the Unjust Documentary Online Free and Full Movie HD, DVDRip or Blu-ray 720p December 2013
» Watch Khumba 3D Online Free and Full Movie HD, DVDRip or Blu-ray 720p December 2013
» Watch Commitment Online Free and Full Movie HD, DVDRip or Blu-ray 720p December 2013

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum CtRedzuan :: LEMBUT2KAN TANGAN KAT SINI :: DOCTOR'S ONLINE [terkini 2009]-
Jump to: