HomeHome  PortalPortal  GalleryGallery  SearchSearch  RegisterRegister  UsergroupsUsergroups  Log in  FAQFAQ  

Share | 
 

 MENGUTIP DANA UNTUK FAKIR MISKIN

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
wonderful7666
ahli malu kucen


Posts : 19
Join date : 2007-12-03

PostSubject: MENGUTIP DANA UNTUK FAKIR MISKIN   Mon Dec 03, 2007 11:45 am

Telah lama saya fikirkan, setiap kali menonton BERSAMAMU di TV3 pastinya menitis air mata tentang nasib yang disiarkan. Saya pernah terfikir ingin mengutip dana bagi tujuan menolong fakir miskin di ceruk2 kampung bagi meringankan beban mereka. Tapi, jika buat sorang2 pastinya sukar nak jadi, apa kata kita buat jualan amal yang mana setiap 10% daripada jualan kita sedekahkan kepada mereka yang memerlukan. Kita pergi ke kampung2 mencari mereka2 yang memerlukan. Sebaiknya kita serahkan sendiri kepada mereka jangan melalui badan2 kebajikan atau NGO. Mendekati masyarakat yang begini sebenarnya lebih baik. Kita bercerita dan berkongsi apa saja dengan mereka.

Tahun 2005 dan 2006 saya pernah terlibat dengan PERKIM cawangan Bukit Antarabangsa membuat jualan amal dimana 20% daripada jualan pada hari itu disedekahkan kepada Rumah Anak-Anak Yatim. Apa pandangan kawan2.........
Back to top Go down
View user profile
ctredzuan
ahli beghehh!
ahli beghehh!


Posts : 772
Join date : 2007-11-22

PostSubject: Re: MENGUTIP DANA UNTUK FAKIR MISKIN   Tue Dec 04, 2007 5:31 am

elok tu wonderful berniat mcm gitu, kalau tak 10% pun ikut sumbangan ikhlas, kalau ada info akaun bank2 mereka yg memerlukan boleh paste ke sini, terutama rumah anak2 yatim biar sumbangan sampai direct kepda mereka,bagi jualan ct, walaupun ct tak war2kan kemana hasil untung di salurkan, tapi sumbangan sebanyak 20% setiap bulan akan suami ct asingkan utk dana terutama sekolah hafiz madrasah anak2 mengaji yg tak mengutip yuran, yakni mereka yg benar2 miskin utk belajar agama.
Back to top Go down
View user profile
 
MENGUTIP DANA UNTUK FAKIR MISKIN
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Donna Jou
» Something extra
» Justin Timberlake
» Helping the FBI to find the killer of Morgan Dana Harrington

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum CtRedzuan :: AKTIVITI KEMASYARAKATAN :: Derma Dan Kerja Kebajikan-
Jump to: